Сексът и градът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сексът и градът
Sex and the City
ЖанрСитком
Създател(и)Дарън Стар
АктьориСара Джесика Паркър
Ким Катрал
Кристин Дейвис
Синтия Никсън
Крис Нот и др.
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони6
Епизоди94 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуцентиДарън Стар
Майкъл Патрик Кинг
Продуцент(и)Darren Star Productions
HBO Original Programming
Времетраене25 – 30 минути
ДистрибуцияСеверна Америка:
Warner Bros. Television Distribution
HBO Entertainment
Международно:
CBS Studios International
Разпространение
ТВ каналHBO
Картина480i (SDTV)
ЗвукСтерео
Излъчване6 юни 1998 г. – 22 февруари 2004 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Сексът и градът в Общомедия

„Сексът и градът“ (на английски: Sex and the City) е американски сериал, чийто сюжет проследява ежедневието на четири жени, живеещи в Ню Йорк, по едноименния роман на писателката Кандис Бушнел.

Сериалът има успешно продуцирани шест сезона, които се излъчват по телевизия HBO в периода 1998 – 2004 г. Излъчени са и два филма, които са продължение на сериала, „Сексът и градът“ и „Сексът и градът 2“, излъчени по HBO през 2008 г. и 2010 г.

На 11 януари 2021 г. е обявено, че ще има продължение на сериала.[1] Заглавието е „И просто ей така“ и ще включва оригиналния състав с изключение на Ким Катрал.[2] Първият епизод на сериала е излъчен на 9 декември 2021 г., а последният (10ти) на 3 февруари 2022 г.

Персонажи и актьори[редактиране | редактиране на кода]

Главен състав[редактиране | редактиране на кода]

Второстепенен състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Тузаря/Джон Джеймс Престън (в ролята Крис Нот) – крупен нюйоркски бизнесмен. Любовта на живота на Кари. Озвучава се от Борис Чернев.
  • Стийв Брейди (в ролята Дейвид Егънбърг) – гадже, съпруг и баща на детето на Миранда. Озвучава се от Даниел Цочев и за кратко от Пламен Манасиев.
  • Трей Макдугъл (в ролята Кайл Маклоклън) – съпруг на Шарлот. Развеждат се, след като не успяват да се преборят със сексуалните си проблеми. Озвучава се от Даниел Цочев и за кратко от Пламен Манасиев.
  • Хари Голдънблат (в ролята Евън Хендлър) – съпруг на Шарлот. Във филма, продължение на сериала, имат две деца момичета. Озвучава се от Борис Чернев и от Даниел Цочев в пети сезон на студио Доли.
  • Смит Джеръд (в ролята Джейсън Люис) – гадже на Саманта. Озвучава се от Даниел Цочев.
  • Ейдън Шоу (в ролята Джон Корбет) – втората голяма любов на Кари. Озвучава се от Борис Чернев.
  • Станфорд Блач (в ролята Уили Гарсън) – гей дружката на Кари. Озвучава се от Пламен Манасиев и от Даниел Цочев в пети сезон на студио Доли.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Кари Брадшоу и нейните три приятелки са неомъжени, сексуално активни жени на прага на новото хилядолетие. Те не само дискутират своите сексуални желания и фантазии, но открито споделят своите вярвания и мнения по редица главно женски въпроси. Сериалът става популярен със своите сцени из нюйоркските улици, барове, ресторанти и нощни клубове, където се поставят под въпрос сексуални табута.

Главната героиня е Кари и макар да се обръща достатъчно внимание на останалите три жени и техните връзки, раздели и терзания, тя е в основата на филма, разказът се води от нейно име, и нейните чувства (главно към мъжа на живота ѝ – Тузаря) са водещи в епизодите.

Сериалът открито разнищва социални въпроси, като положението на жените в обществото. Премиерата на „Сексът и градът“ е на 6 юни 1998 г., а последният официален епизод е излъчен на 22 февруари 2004 г. През 2004 г. започва подготовка за създаване на филмова версия на сериала, но скоро тя е изоставена. В средата на 2007 г. са обявени нови планове за изработване на филм по сериала, и на 12 май 2008 г. в Лондон се състои неговата премиера. Две години по-късно излиза и вторият филм от поредицата.

След като сериалът приключва, той е пуснат по други телевизионни мрежи, като TBS, The CW и WGN.

„Сексът и градът“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 18 януари 2003 г. по Нова телевизия, всяка събота и неделя от 18:00.[3] Последният сезон е излъчен в края на 2005 г. и завършва през 2006 г. Дублажът е на Арс Диджитал Студио, чието име не се споменава. Ролите се озвучават от артистите Силвия Лулчева, Ева Демирева, Радосвета Василева, Борис Чернев, Пламен Манасиев и Даниел Цочев.

Повторенията са излъчени по Fox Life. На 14 октомври 2010 г. започва ново повторно излъчване, всеки делник от 20:05 по два епизода с повторение на следващия ден от 00:30 и 03:00. Последните два епизода не са излъчени наведнъж, а съответно на 17 и 20 декември. За повторенията пети сезон е преозвучен в студио Доли и Пламен Манасиев не участва.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Convery, Stephanie. Sex and the City to return for new series, stars confirm // The Guardian. January 11, 2021. Посетен на January 11, 2021.
  2. Sex and the City: New series announced but Kim Cattrall won't return // BBC News. January 11, 2021. Посетен на January 11, 2021.
  3. www.segabg.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за